ALEKSIĆ: PRESKUPA JE CENA NESLOBODE MEDIJA

Beograd, 26 maj 2017
Narodni posla20170526_130836nik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Narodnoj Skupštini podneo je zahtev za formiranje Anketnog odbora o stanju u medijima nakon procesa privatizacije. O zahtevu Aleksića i poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka- Narodni pokret Srbije Skupština će se izjašnjavati na današnjem zasedanju.
Aleksić je ocenio da je stanje u medijima alarmantno loše i da se od konstatovanja takvog stanja hitno mora preći na rešavanje ovog problema.

„ Za zemlju u kojoj je cena neslobode medija devedesetih godina plaćana životima  mi predugo samo konstatujemo da je stanje u medijima loše. Potrebno je da pokrenemo proces rešavanja problema, a formiranje Anketnog odbora je početak. Od uslova u kojima mediji rade, od Ustavom zagarantovanog prava građana na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje, zavisi i stanje u čitavom društvu i upravo zbog toga smatram da je ova tema od velikog značaja, ne samo za medijske radnike i udruženja, ili za aktere u političkom i javnom životu, već za sve građane Srbije“.
Aleksić dodaje da je za stanje u medijima najveći krivac država, odnosno vlast koja je  donela set medijskih zakona zbog čega je u ovoj oblasti nastao „potpuni haos“.
„Nakon intervencije ove Vlade, stanje u medijima je gore od onog kada je sadašnji premijer bio ministar informisanja.  Pod sloganom evropskih vrednosti, i sloganom izlaska države iz medija dobili smo „Tanjug“ koji je u pravnom smislu fantom, i dalje imamo nejasnu vlasničku strukturu „Politike“ i „Novosti“, a lokalni mediji kao igračke dati su stranačkim poslušnicima, nekim Gašićima i Mašama da se poigraju, a zatim ih, ti isti, vraćaju ponovo državi, kao što je slučaj sa kragujevačkom televizijom. Država je formalno izašla iz medija, ali finansijski i suštinski nije i uticaj države je i dalje dominantan“, rekao je Aleksić i dodao da o stanju u medijima bolje od Evropske komisije znaju i novinari i udruženja novinara i pozvao ih da svakodnevno o ovoj temi govore.
„Veoma je važno da o stanju u medijima pokrenemo široku debatu jer smo već platili visoku cenu neslobode medija. Moramo da počnemo da rešavamo problem. Ukoliko danas budemo ćutali o tome, sutra ćemo svi snositi odgovornost. Zato pozivam sva novinarska udruženja, udruženja građana, vlasnike i medijske radnike da o ovoj temi govore. Poslanici vlasti ovu temu verovatno neće staviti na dnevni red današnjeg zasedanja, ali ova tema mora doći na dnevni red u javnosti, jer je to početak rešavanja problema. To će ugroziti plan vlasti da ućutka svako drugačije mišljenje, ali je bolje da ugrozimo plan vlasti od toga da svojim ćutanjem ugrozimo budućnost Srbije“.
Anketni odbor o stanju u medijima, ukoliko Skupština Srbije prihvati njegovo formiranje, bi činili narodni poslanici svih poslaničkih grupa, a u rad odbora bili bi uključeni i predstavnici medijskih kuća i reprezentativnih sindikata, kao i druge relevantne organizacije i stručna lica iz ove oblasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *