ALEKSIĆ: TANJUG JE JOŠ JEDAN FANTOM OVE VLASTI

Beograd, 18. Maj 2017.

Kada će biti rešen pravni status „Tanjuga“ i hoće li poslanička većina prihvatiti predlog poslaničke grupe Socijaldemokratka stranka- Narodni pokret Srbije da se osnuje skupštinski Anketni odbor koji će razmatrati stanje u medijima nakon procesa privatizacije i donošenja Zakona o javnom informisanju i medijima, pitanja su koje je narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić postavio na današnjoj sednici Skupštine Srbije.

Aleksić je istakao da je stanje u medijima danas gore od onog kada je današnji predsednik i premijer bio ministar informisanja i dodao da se država poigrava medijima i pravom građana na objektivno informisanje.

„Stanje u medijima možete posmatrati na primeru „Tanjuga“ koji je ugašen, a obezbeđuje dobit iz svog poslovanja. „Tanjug“ je danas medijski „fantom“ ove vlasti kao onaj iz Savamale i mene interesuje kako će se rešiti njegov status.“

Aleksić je dodao da je veliki problem i sprovedena privatizacija lokalnih medija.

„Problem nije samo sa najstarijom agencijom, već i sa lokalnim medijima koji su pod sloganom „izlaska države iz vlasništva medija“ privatizovani, a danas imamo situaciju da je Vlada donela odluku da će se RTV Kragujevac, sa svim dugovima koji su u međuvremenu nastali, vratiti gradu Kragujevcu. To znači da ste nekom Radojici Milosavljeviću ili nekom Gašiću dali televizije da se malo poigraju, a onda ih vratili državi da ih finansira. Ni država, ni mediji, ni građani ne smeju biti igračka bilo kog pojedinca ili bilo koje vlasti“, rekao je Aleksić.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije dodao je da je poslanička grupa Socijaldemokratska stranka-Narodni pokret Srbije podnela zahtev za obrazovanje Anketnog odbora koji će se baviti stanjem u medijima.

„Izlazak države iz medija se nije dogodio, zapravo su mediji kupili ljudi bliski vlasti i i danas se ti privatni mediji ne finansiraju svojim sredstvima već sredstvima građana Srbije koje dobijaju preko nameštenih konkursa. Zato ti mediji danas služe za prikrivanje istine, za proizvodnju izmišlljenih državnih udara, za manipulacije i stvaranje atmosfere straha i proizvodnju naslovnih strana koje pozivaju na ratove“
Narodni pokret Srbije poziva i sve predstavnike medija i medijske sindikate da podrže formiranje Anketnog odbora kako bi se dijalogom otpočeo proces rešavanja lošeg stanja u oblasti medija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *