Pašalić- produžena ruka vlasti, a ne zaštitnik građana

Beograd, 19. Jul 2017. godine

Narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije, Miroslav Aleksić ocenio je danas da vladajući režim, ponižavanjem i urušavanjem nezavisnih institucija, jasno stavlja do znanja da želi da privatizuje državu i dodao da je jedini kriterijum za  predlog Zorana Pašalića za zaštitnika građana- podobnost vladajućoj stranci.

 

On je dodao da je odnosom prema Agenciji za borbu protiv korupcije vlast pokazala da je njihovo zalaganje za borbu protiv korupcije samo „prazna priča“.

„Srpska napredna stranka je na vlast došla uz epohalne najave i obećanja da će se boriti protiv korupcije, a onda je odlučila da u Skupštini ne razmatra izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije i da blokira rad ove institucije. Razlog tome može biti što se u tim izveštajima nalaze i afere Siniše Malog i njegova 24 stana, kao i njegove offšor kompanije ili taj što se u tim izveštajima nalaze i činjenice o sukobu interesa Nikole Selakovića.  Dodatno, prilikom takve rasprave u plenumu bi se pokrenulo i pitanje zašto još nema Zakona o poreklu imovine, ili novog Zakona o radu Agenciji za borbu protiv korupcije koje je Aleksandar Vučić obećao građanima u svom programu 2012, zatim u ekspozeu 2014, ali i u ekspozeu 2016. godine“.

Govoreći o predlogu Pašalića za zaštitnika građana Aleksić je istakao da vlast nastavlja da se poigrava i obezvređuje institucije na čije čelo postavlja ljude čija je jedina kvalifikacija podobnost režimu.

„Predsednik Srpske napredne stranke i aktuelni predsednik države nedavno je u intervjuu za „Sputnjik“ ocenio da je priča o zaštitniku građana samo način da Evropska unija „soli pamet“ iako, po njegovim rečima, „nemaju sve zemlje EU zaštitnika građana“. Time je Vučić izrekao neistinu i unizio funkciju zaštitnika, koja postoji u našem Ustavu. Nedosledno tome, Srpska napredna stranka odlučila je da ipak kandiduje svog predstavnika, a Pašalić je odlučio da prihvati da bude na čelu institucije za „soljenje pameti“ . Reč je o jednoj igri čiji je cilj da se na čelo jedne izuzetno značajne institucije stavi, ne zaštitnik građana, već zaštitnik i produžena ruka vlasti“.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije dodao je da je predlog Demokratske stranke, Socijal demokratske stranke i Narodnog pokreta Srbije da Miloš Janković, sadašnji v.d. zaštitnika građana bude zaštitnik građana, odbijen samo zato što vlast zna da bi Janković radio svoj posao, ukazivao na nepravilnosti vlasti i štitio građane, što autokratskom režimu, kakav danas imamo na vlasti, ne odgovara.

Narodni pokret Srbije glasaće protiv predloga za izbor Zorana Pašalića za zaštitnika građana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *