SVE ŠTO GRAĐANI UŠTEDE JAVNA PREDUZEĆA POTROŠE

Beograd, 19. maj 2017. godine

“Od poslanika se traži da izglasaju da će država, time građani Srbije, biti garant EPS-u i EMS-u da će vratiti ukupno 60 miliona evra zajma. Dok su na čelu ovih preduzeća nestručni kadrovi koji prave gubitke Narodni pokret Srbije biće protiv toga da građani garantuju njihovo zaduživanje“, rekao je narodni poslanik i predsednikNarodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić

On je dodao da podržava projekte unapređenja, ali da niko više ne može da poveruje da su rukovodstva ovih preduzeća u stanju da te projekte sprovedu.

„Za pet godina u pogledu reforma javnih preduzeća nije urađeno ništa i. pri usvajanju budžeta, govorio sam o tome da će sve uštete zbog kojih trpe građani Srbije “pojesti” neroformisana javna preduzeća i to se danas dešava“.

Aleksić je dodao da će Srbija, zbog nereformisanih javnih preduzeća i loših kadrova ostati na poslednjem mestu po stopi rasta BDP-a u regionu i dodao da brojke govore da je stanje u EPS-u potpuno drugačije od onog kakvo vlast želi da prikaže

„Podaci zavoda za statistiku jasno govore da je proizvodnja struje u januaru 2017. godine bila 7% manja u odnosu na januar 2016., u februaru 12,8% manja u odnosu na februar 2016., a u martu čak 29,9% manja u odnosu na mart prošle godine. Mogu da razumem da kažete da su meteorološke prilike u januaru bile problematične, ali to ne možete reći za mart. Suština je da vi smanjenu proizvodnju struje do koje dolazi zbog nestručnog kadra pravdate meteorologijom i da danas od nas tražite da glasamo da država, odnosno grđani budu garant da će takvi kadrovi uspešno završiti projekte i vratiti zajam“.
Poslanik i redsednik Narodnog pokreta Srbije osvrnuo se i na neispunjeno obećanje premijera Aleksandra Vučića da će direktori svih javnih preduzeća do kraja 2017. Biti izabrani po konkursu.
„Premijer je tvrdio da će do kraja prošle godine u svim javnim preduzećima direktori biti izabrani po konkursu. To se naravno nije dogodolio već je vlast v.d. direktorima uvela v.d. stanje u državu. Kada na mesto direktora EPS-a postavite čoveka čije je jedino iskustvo plaćanje struje za pečenjaru ne možete da očekujete rezultate, još manje da očekujete da ćemo pristati da glasamo da građani garantuju za zajmove preduzeća koje takav direktor voidi. I ministru finansija i ministru energetike jasno je da u EPS-u postoje problemi i moja je preporuka da se takvi problemi ne guraju pod tepih, jer će cenu platiti građani Srbije“
Uz uvažavanje značaja projekata koji su u planu da se realizuju, do izbora profesionalnog rukovodstva, Narodni pokret Srbije biće protiv daljeg zaduživanja javnih preduzeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *