TRSTENIK: GAŠENJE PREDŠKOLSKIH USTANOVA -NAPREDNA REFORMA OBRAZOVANJA

Trstenik, 27.09. 2016

20160927_101122Narodni pokret Srbije podržao je protest roditelja koji je danas održan ispred zgrade Opštine Trstenik. Povod protesta roditelja bila je najava gašenja predškolske ustanove u Bogdanju i otpuštanje vaspitačice Andrijane Bajić iz Medveđe, kako bi se na njeno mesto zaposlio „politički podobanan“ kandidata nove lokalne vlasti.

Narodni pokret Srbije i ranije je upozoravao na bahato ponašanje lokalne vlasti i na mešanje politike u sport, a političko kadriranje prenelo se na obrazovne institucije. Posledice takve napredne politike negativno se odražava na sadašnje, ali će se odraziti i na buduće generacije.

„Za lokalnu vlast i za Ministarstvo prosvete jedno dete u predškolskoj ustanovi je malo i prema njihovim rečima nije isplativo plaćati vaspitača za jedno dete. Dok smo bili na čelu Opštine Trstenik obnovili smo školu u Bogdanju, 2014. godine kada smo, takođe, imali jednog predškolca iz lokalnog budžeta plaćali smo vaspit20160927_102613ača, jer za nas jedno dete nije i ne može biti malo. Stalno slušamo priče o reformi obrazovanja i brizi o deci, a onda vlast donese odluku o gašenju područnih odeljenja i politički bira vaspitače. To je nedopustivo i to mora da prestane!“, rekla je Ružica Đokić, odbornica Narodnog pokreta Srbije koja je i na lokalnoj Skupštini upozorila na ovaj problem i nezaovoljstvo roditelja. Lokalna vlast odbila je da o ovoj temi raspravlja.

Narodni pokret Srbije novoj lokalnoj vlasti postavlja pitanje – koliki broj dece, za njih, nije „mali“, a Ministarstvu prosvete pitanje- da li je ovo najavljivana reforma obrazovanja? Da li se obrazovni sistem reformiše tako što se zatvaraju predškolske i školske ustanove i zapošljavaju stranački kadrovi? Pitanje za celu državu je i to kako je moguće da je isplativo plaćati preko 500 direktora EPS-a, a nije isplativo plaćati vaspatače, nastavnike i profesore?

Za samo sat vremena peticiju za ostanak vaspitačice Andrijane Bajić potpisalo je preko 40 građana. Protest u Trsteniku organizovao je savet roditelja vrtića u Medveđi. On je znak buđenja svesti građana koji misle o budućnosti svoje dece. Narodni pokret Srbije i kao opozicija lokalnoj vlasti, kroz svoje delovanje, nastaviće da se zalaže za bolje uslove u svim obrazovnim ustanovama, kao i za bolji položaj prosvetnih radnika.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *