UMESTO SAŽALjENjA POLjOPRIVREDNICI OD DRŽAVE OČEKUJU KONKRETNE MERE

Beograd, 30. avgust 2017. godine

„Od poljoprivrede danas živi više od dva i po miliona ljudi u Srbiji. Oni od države očekuju konkretnu podršku, a ne sažaljenje koje im država nudi nakon suše, poplava ili grada. Na preventivi se godinama ništa ne radi, a kada se dogodi problem kakav imamo sa sušom država mora da bude spremna da konkretnim merama pomogne poljoprivrednike. Jedna od tih mera je ukidanje akcize na naftu. Siguran sam da svi u državi znaju da poljoprivreda sa 10% učestvuje u stvaranju BDP-a, a sa 20% u izvozu Republike Srbije, ali je očigledno da to za ovu vlast nije dovoljan znak da je umesto sažaljenja poljoprivrednicima potrebna podrška države“, rekao je narodni poslanik i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić na Odboru za poljoprivredu šumarstvo i poljoprivredu.

On je dodao da ova vlast od 2013. godine obećava poljoprivrednicima da će kroz kredit iz Abu Dabi fonda za razvoj biti realizovan projekat za navodnjavanje 28. 000 hektara, ali da se do danas to nije dogodilo.

„Realizaciju ovog projekta je prvi obećao Aleksandar Vučić 2013. godine, zatim je to isto obećavao bivši ministar poljoprivrede Glamočić, posle njega i bivša ministarka Snežana Bogosavljević-Bošković i evo sada i ministar Nedimović. Nažalost, taj projekat do danas nije realizovan. To je dokaz da se na preventivi od suše ne radi. Gotovo da ništa nije urađeno ni na preventivi od poplava iako takođe postoji novac iz fondova Evropske unije. Jasno da danas nemamo ni dovoljno protivgradnih raketa i strelaca, pa je jasno da, ni na toj vrsti preventive, država ne radi” rekao je Aleksić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *